Scoil: Magh Cuilinn

Maigh Cuilinn, Co. na Gaillimhe
Donncha Mac Suibhne

Ar an leathanach seo

1. Tá sean-fhothrach rátha ar Cnoc na mBúachaillí i mBaile Núa. Tá carnán cloch déanta súas ina lár agus deirtear gurb mór tímcheall na cloiche sin bíonns na sídheoga ag rince. Bhí fear ag teact abhaile oídhche bhreágh geal ó bheith ag imirt cartaí i dteach éigin. Treasna an chnuic a tháinic sé agus ag teach i ngar don ráth d'éirigh sé an
    tuirseach agus súid sé síos cun a scíth a ligint agus cé an áit a súil sé ach taobh amuigh den ráth. Bhí sé annsin ar feadh tamaill, go dtí gur chúala sé ceól, bínn álainn. D'éist se ar feadh tamaill, is as an ráth a bhí sé ag teac go cinnte. Nuair a stop an (rí-rá) cheol thosuigh ar an bfear chun port eile a sheinm. Thosuigh an fear. Stop an rí-rá. Ní raibh le cloisteál ach an ceol álainn. Nuair a bhí sé réidh thosuigh na daoine taobh istigh ag bualadh bós.
    Thogadar leis é sa ráth agus dubhairt síad go rabhadar sasta thar-cionn leis an gceól.
    Thugadar bíadh dhó annsin. Bhí