Scoil: Leitirmucadha (uimhir rolla 13951)

Leitir Mucú, Co. na Gaillimhe
Nioclás Ó Confhaola

Ar an leathanach seo

1. Gluais an cúpla dhom sa i dtús na h-oiche a bhí tuirseach, brúite, brónach de siudhal na dríorcha mar bhí beainín bheag lus mhárta blas-mharta s bhí feallramhail fabharach, faobharach.
    Is a mac i na shumachán di shiorochán déána. Séard a ghluais dhó an tráth ar ith sé a bhéile, cá bhfuil mo bó nó chá bhfuil mo caora, no cá bhfuil mo chag fuaaírde de ló ná h'oidhce. Sodar le do shálaí i na málaí le lionad, ag fuath mo hata i ag strathad mo chába, mo bhróga caitu i gan tac i na sála, is níl acht magadh in a abrann tú a mháthair. Deirigh an chailleach go luathmhar bríogmhar, Thochais a maile i chait uatha a píopa, is tharraing anuas a cuid anarcair dualcais díoghaltais comh mór is nach gcuala aon fear cuimne air. "A mheirligh mhalluighe" adeir sí "mallacht mo chléibh dhuit ó t-athair ariamh ní bhfuaireas duais ná béile acht ag sagairt is ag bráithre de mo chrádh i mo ochasaidh." "Eirigh a cailleach i olarruigh dhomh léine, Pósfaidh mé feasta i ní fharfaidh mé ag pléidh cest." "Ná cráoch ar pósadh" ar sise "mar is graoithe atá daor é Ní phósfhar thú gar gine don t-sagart is coróin don chlóireach
    blaoidhfear go h-árd ar óhairde ar chúpla an t-airgead fághail, is mara daagaidh tú laitreach tá tú i do bhrúdar."
    Colm Cartuir
    Seóirse Cartuir