Scoil: Scoil Mhic Dara Naofa, An Cheathrú Rua (Cailíní)

An Cheathrú Rua, Co. na Gaillimhe
N., Bean Uí Cholchúin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    mór ann Annsin tiomáin sé a cuidh bó isteach ar talnamh na bfathach. Ní fhada a bí na ba isteach Nuair a culaidh sé ag teacth cuige torann mór seardh a bí ann fatac na dtí [!] ceann na dtrí muinéal mór laidir. adubairth an fathach leis is mór liom go greamh tú is beag liom go dá greamh tú achth tarraingeochad mé trimh fiala mór tú Bfearr duith leigean do'm arsa Ridire na cleithe annsin a tosaig an troidh. Rugadhar ar a ceile lám tíos lám tuas. Rinneadar talnam bog gun talnam cruaidh agus na foirdíní a d'imthigh ón na gcosaib sin iadh na cnuich atá i nEirinn anois. Leag Ridhire na cleithe an fathach Bainean mé na cinn díot arsa an Ridhire na cleithe Ó na dean arsa fathach agus geobaidh tú mo caisleáin mo capall caol donn agus an claideam atha os cionn mo leabtan Beidh siadh sin is do cinn agamh arsa Ridhire na cleithe agus bain sé na trí cinn de le buile da cleith. Nuair a tiomain sé na ba abaile an tratnóna sin agus nuair a bluigheadh [?] iadh ní raib
    AT0300: The Dragon‑Slayer
    AT0650**: The Strong Youth