Scoil: Cloch Bhreac (uimhir rolla 12106)

An Chloch Bhreac, Co. na Gaillimhe
Pádraig de Búrca

Ar an leathanach seo

1. Chualaidh mé go raibh cisté óir i bhfolach ins an méall mór ar an gClochbhreac agus gúr faoí bhún Sean Sgeitheach atá sé. Chualaidh mé gúr Sean bhean a bhí ar an mbaile ins an t-shean aimsir a chuir ann é. Tá sé tugthaí síos go ndheacha sean fhear a bhí ar an mbaile dhá thoireacht aon uair amhain, agus nuair a bhí sé sgathamh máith ag cartú an chreafóg go bhfuair sé leach mór, agus nuair a thóig sé aníos an leach, chualaidh sé gúth ag rádh go raibh a shaith déantaí aige. Nuair a chualaidh an fear an gúth dímthigh sé o'n sgeitheach agus ní ndhéaca sé féin na aon fhear eile dhá thoireacht uaid sin amach.
    Brighid Ní Mhaithnín
    Meicheal Ó Mhaithnín
  2. Chualaidh mé go raibh cisté óir i bhfolach i bhpáirc an Mhúilinn i gConn-na-móna, agus gúr faoí bhún carrágan mhór