Scoil: Cloch Bhreac (uimhir rolla 12106)

An Chloch Bhreac, Co. na Gaillimhe
Pádraig de Búrca

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    clóc atá sé. Tá sé tugthaí síos gúr sean fhear siubháil a tháinic ar an mbaile a chúir ann é le faithchíos go ngoidhthe uaidh é. Tá sé ráidhthe gúr cailéadh an sean fhear siubháil faoí chéann dhá bhliadháin indhiaidh sin agus ní raibh fhios ag duine ar bith cé ndheacaí an t-airgead. Faoi chéann seachtmhaine tareis an fear a chúr , bhí fear ar an mbaile agus sé an tainm a bhí air Seamús Breathnach agus tháinic neach go dtí é aon oidhche amhain nuair a bhí sé ina chodhladh agus dubhairt sé leis go raibh cisté óir faoí charragán cloc dhó i bhpáirc an Mhuilinn acht go raibh sean bhean a bhí air an mbaile a thabháirt leis súl dhá bhfuigheadh sé é. Níor innis an fear go dhúine ar bith é na go dthiochadh an neach aige trí h-uaire indhiaidh a chéile. Nuair a chuaidh sé a codhladh an dara h-oidhche tháinic an neach go dtí é aríst agus dubháirt sé an rúd ceadhná leis, agus tháinic sé an tréas oidhche aríst agus dubhairth sé leis an sean bhean a thabhairt leis na nach bhfuigheadh sé é.
    Brighid Ní Mhaithnín
    Meicheal Ó Mhaithnín