School: Cluain an Bhrúnaigh (roll number 13385)

Cluain Brón, Co. na Gaillimhe
Máire Ní Ghiobúnaigh

daoine na fataí ar leath-taobh go dtí "Aoine an Chéasta" agus cuirtear an lá sin iad.
    Tá laethannta eile ann a bhfuil ainmeacha fá leith ortha "laetheannta na bó riabhaighe" an céád trí lá den Aibreán. Tá sé i sgéal go bhfuair an Márta trí lá ón Aibreán leis an tsean-bhó a chríochnú. "Foghmhar na nGéanna" San am sin bíonn na géanna deas le n-ithe. "An Dá Lá Dhéag na Nodhlag." Am an aoibhinn 'seadh í. Tagann lá Fhéíle Stiopháin isteach ins na laetheannta seo agus bíonn spóirt mór ag na buachaillí óga ag imtheacht thart leis an dreóilín. An Chéad lá den bliadhan Nua" deirtear má tógtar creafóg as an talamh an lá sin go mbeadh sonas ar na daoine ar feadh na bliadhna.
    Sorcha Ní Shúilleabháin
    Máire Ní Shúilleabháin