Scoil: Clochar na Fáirche (uimhir rolla 16894)

An Fhairche, Co. na Gaillimhe
Siúr Iarfhlaith Ní Mhóráin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sé suas igcrann a bhí inaice leis an teach. Ní raibh sé ibhfad ann nó gur tháinig triúr fear agus thosuigh siad ag leagadh an tighe. Chuir Séamas a lámh ina phóca agus thóg sé cloch as agus chaith sé le ceann aca í agus bhuail sé ar a cheann í. leis D'ionnsuigh an fear a buaileadh an bheirt eile agus mharbh sé iad mar cheap sé gurbh iad san chaith an chloch leis. Nuair bhí sé ag imtheacht. chaith Séamas cloch eile leis. Sheas an fear agus d'fhéach sé thart air i n uile áit. D'fhéac sé suas san gcrann agus chonnaic sé Séamas.
    Ghlaoidh sé air. Tháinig Séamas anuos [< aníos] chuige agus nuair a chonnaic an fear an paipéar thug sé cuireadh do Shéamas dul abhaile leis. Glac sé an cuireadh agus as go bráth leo. Nuair srois siad an teach chuaidh siad isteach san teach. Tar eis tamaill tháinig siad amach arís. Bí cloch mhór taobh amuigh de n doras agus dubhairt an fear gurbh é sin an caitheamh aimsire a bhíodh aige gach lá gá caitheamh
    AT1062: Throwing the Stone
    AT1640: The Brave Tailor