Scoil: Clochar na Fáirche (uimhir rolla 16894)

An Fhairche, Co. na Gaillimhe
Siúr Iarfhlaith Ní Mhóráin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Chuaidh sé abhaile agus d'innis sé an sgéal don Rí. Dubhairt an Rí gurb é an sgéal nua ab fearr a chuala sé ariamh. Thug sé duais £100 eile dó agus shocruigh sé bliain eile leis agus thug sé céad sa mbreis sa mbliain do.
  2. Páidín
    Bí fear ann fadó agus Paidín a bhí mar ainm air. Fear an deas ab eadh a athair. Déanfadh sé rud ar bith do dhuine a dhéanfadh maith dó. Ach bhí a mháthair an droc-mhúinte. Bhíodh sí ag troid igcomhnaidhe. Ní thógfadh sí an splannc de dhuine acht é do chur níos fearr air dá mbeadh sé ina cumas.
    Ba ghearr annsin gur cailleadh í agus ní fachtas aon aimsear aríamh ba bhreághtha ná í ó cailleadh í gur cuireadh í. Tamall indiaidh sin
    AT0461: Three Hairs from the Devil's Beard
    Eiblín Ní Fhloinn