Scoil: Clochar na Fáirche (uimhir rolla 16894)

An Fhairche, Co. na Gaillimhe
Siúr Iarfhlaith Ní Mhóráin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ar a chluais dheis nuair a bheadh sé ina chodladh. "O" ars an t-athair sin punann coirce a ghoid sé as garrdha a chomharsan agus go dtí go sgríobfaidh sé chuile pioc de sin anuas agus dian nua a chur suas béidh báisteach anuas ann." "Bhí mé idteach eile" ars an mac agus bhí an fear go h-an deas dom agus ní raibh sa tigh acht é féin agus a inghean agu[s] dubhairt sé liom go raibh go leor cailín na gcomhnaidhe thart air nac raibh leath chomh maith le n-a inghean féin agus go raibh daoine ag teacht ag iarraidh iad a bpósadh ac nach raibh duine ar bith agá h-iarraidh" "O" ars an t-Athair sin an cailín atá ag fanacht leat agus níl a sárú le fáil Gabh abhaile anois agus iarr uirthi tú do phósadh agus beidh sí lán tsásta dhul leat" D'fhág an mac beannacht ag a athair agu[s] ag a mháthair agus as go bráth leis. Pósadh é agus inghean an fhir agus agus [!] bhí saoghal breágh aca uaidh sin amach.
    AT0461: Three Hairs from the Devil's Beard
    Eiblín Ní Fhloinn