Scoil: Ceathrú (Carton) (uimhir rolla 15339)

An Cartún, Co. Liatroma
Seán Ó Floinn

1. (gan teideal) (ar lean)

Fear agus a mhac a bhí ann Colm bán agus a mhac Séamus bhí bad acab in Arann fadó...

(ar lean ón leathanach roimhe)
    talamh fós. Glaoidh sé ar an athair congnamh a thabhairt dó go gceanglaidís cábla eile leis an gcéad ceann. Ceangail an t-athair cábla eile dé agus fe dheire bhuail an t-ancoire an talamh. Ní raibh ann ach go raibh an t-ancoire ceangailte den mbád acab nuair tháinig fear mór anios ar an gcábla agus dubairt - "Tá mo bhórd breágh Millte agaibh"
    Bhí an fear ag breathnughadh an-fhiadháin eadác bán air agus scannruigh an mac chomh mór sin nach raibh sé indon labhairt. Labhair sé leis an athair ar chaoi ar bith agus dubhairt sé go rabhadar cúig míle déag díreach o Dun Aonghusa os cionn sean Arann a bhí ann fad ó. Tá sí le feiceál in eadán na gcuig mbliadháin. Dubhairt sé leis an athair a chúrsa a scaoileadh agus nuair bhíodar scaoilte bhí an ceo glanta agus bhí an fear imithighthe.

Sé Seán O Floinn Dromdárac, Maothail, Co Liathdroma a sgriobh an sgéal seo san leabhar seo agus a fuair é ó Sheán Mac Guill i gCill Ronaín.
    Seán O Floinn
    Droim Dhart, Co. Liatroma