School: Kilmacteige (C.) (roll number 13944)

Cill Mhic Thaidhg, Co. Shligigh
Máire, Bean Uí Chuirnín

1. Glaoidheadh ceathrar fear ó na ceithre ranna in Éirinn chun go molfadh 'chuile fear a rionn fhéin. An fear a b'fhearr a mholfadh a roinn fhéin bhí bronntanas mór le fághail aige. Ghlaoidheadh ar fhear as Cúige Mumhan chun a reanna fhéin a mholadh agus go cinnte mhol sé iad chomh maith agus d'fhéad sé. Mhol an fear as Laighean agus an fear as Uladh a dhaoine féin comh maith agus bhíodar ábalta. Bhí fear bocht as Chonnacht go ciún ag eisteacht leis an dtriúr eile. Glaoidheadh air fhéin; d'eirigh sé in a sheasamh. "Tá Connachtaigh molta" ar seisean "agus mé 'mo thost. Connachtaigh aoibhinn ailne gan locht. Sí Connacht cruithneachta na h-Éireann." B'é an fear a b'fhearr a mhol a roinn é agus fuair sé an bronntanas.
      1. filíocht
    Beatrice Fleming