Scoil: Scoil Naomh Uinsinn Baile'n Fhirtéaraigh

Baile an Fheirtéaraigh, Co. Chiarraí
Máire Ní Mhainnín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    goid. "Dubhairt m'athair leat is é ag fagháilt bháis" ars an buachaill "aon chéard a mhaith liom a thabhairt dhom". "Ní dubhairt" ar sí sin. "Ní fearra dhuit rud a dhéanfá" ar sé "ná dul go dtí 'n uaigh agus fiafraighe dho cad é 'n cheárd a thabharfair dham" Seadh nuair thuit an oidhche chuaidh an t-seanbhean 'on uaig go raibh a mac féin curtha. Ach má chuaidh bhí mo bhuachaill imthighthe 'on comhgar roimpe. "Cad é 'n cheárd a thabharfaidh mé do d'mhac"? ar sí sin leis an duine marbh labhair an garsún "Bitheamhantaidheacht" arsa mo bhuachaill. Ghluais an t-sean-bhean abhaile ach má ghluais bhí sé siúd sa bhaile roimpe. "Cad dubhairt sé leat?" ar sé. "Ní dubhairt sé faic a ghradh ghil" ar sise. "Caithfir dul istoidhche amáireach arís feach cad dearfaidh sé leat" arsa sé. D'imthig sí is t-oidhche amáireach agus bhí mo chladhaire roimpe. Chuir sí an cheist agus b'é 'n freagra céadna fuair sí. Ghluais sí abhaile agus bhí an garsún sa bhaile roimpe. "Cad dubhairt sé leat?" ar sé. "An cheárd bhí uait tá sí agat" ar sí "an bitheamantaidheacht". Bhí sé 'na teannta sa bhaile annsan ar feadh seachtmhaine ach má bhí ní fada uaidh a bhí comhnuidhe ar an gadaidhe dubh. I ndeire na seachtmhaine dubhairt sé le n-a máthair go raghadh sé le céird go dtí 'n gaduidhe dubh.
    AT1525: The Master Thief
    Eibhlin Ni Ghearailt