Scoil: Scoil Naomh Uinsinn Baile'n Fhirtéaraigh

Baile an Fheirtéaraigh, Co. Chiarraí
Máire Ní Mhainnín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Dubhairt sé an bhulóig mhór agus a malacht. "Is mór an nídh an méid sin i n-agaidh an bhóthair. Beidh sí agam" ar seisean agus d'imthig sé leis. Fé thráthnóna, bhí ocras air agus shuidh sé síos in aice tobair fíor uisce, agus thosnuig ag ithe. I gcionn tamaill tháinig spideog chuige agus dubhairt."An bhfuil brúscar nó bráscar agat a thabharfainn dom ghearrcaig atá i bpoll an chlaidhe le rátha"
    Dubhairt an fear á freagairt
    "Níl mo sháith agam féin gan tusa is do chuid gearrcach a bheith im chiapadh is im chradhadh ar lorg mo bhruscair."
    Tharraing an spideoig a h-eirball tríd an uisce agus dhein uachtar fola agus iochtar meala dho i dtreo ná feadfadh an fear aon bhraon uisce a dh'ól. D'imthig sé leis ag lorg oibre ach ní go maith a bhí ag eirge leis.
    I gcionn bliana dubhairt an dára mac go n-iomtheochadh sé féin ag lorg oibre, agus
    Máirín Bhodhlaeir