Scoil: Clochar na Toirbhirte, An Daingean

Daingean Uí Chúis, Co. Chiarraí
An tSr. Cormac

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    gclathach go bhfuil déanamh na seamróige ortha. Nuair a bhíonn triuch ar leanbhaí tugann daoine leo na billeoga so agus deineann siad iad do bheirbhiú i n-uisge agus gráine siuicre ortha. Deirtear go bhfuil siad go h-ana mhaith chun treacha do leigheas.
    An t-Arán Glas.
    Fásann an plannda seo ar thaobh sean-tighthe. Plannda fada iseadh é, an síolta beaga ag fás amach as. Tá leigheas annso do chapán a thiocfadh ar dhuine. Baintear an luibh agus deintear é meascadh le min ruis. Cuirtear ag beirbhiú annsan é agus cuirtear leis an bpaiste tinn é agus bíonn sé leighisdte tar éis cúpla lá.
    Luibh na Liaithe Buidhe:-
    Plannda beag é seo a fhásann ar bárr na gclathach nó ar thalamh garbh sleibhtheach. Tá déanamh an chupáin air. Deirtear go leighisfeadh sé an liath-bhuidhe. Baintear an luibh agus beirbhightear i mbraon uisge é agus annsan óltar an t-uisge.
    Caisreabhán na Coise Deirge:-
    Tá dá shaghas caisreabháin ann. Ní'l aon nimh sa chaisreabhán a fhásann ar an dtalamh tirim acht tá saghas eile
      1. cleachtas an leighis
    Siobhán Ní Súilleabháin