Scoil: Castlerock N.S. (uimhir rolla 13242)

Droim Mártain, Co. Shligigh
Frank Haran

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    an Ghobhain agus mac ag an mbean eile. D'éaluigh an gobán an páiste as an gcliabhán, agus thug sé ag an mnaoi seo é, agus thóg sé an mac amac pé n-a asgaill. Chuir se sa gcliabhán é i ngan fhios do dhuine ar bith. I gcionn cúpla lá in a dhiaidh sin d'eirigh a bhean as an leabaidh, agus thosuigh sí ag níghe an phaiste agus dubhairt sí má bfíor díobtha inghean a bhí sa bpáiste seo. "Ní h-eadh" ar sise "ach Peely mic".
    Thóig siad suas gur mhéadaigh sé agus tug siad oideas dhó gur mhúin siad an cheurd dhó. Nuair a bhí an cheurd aige, agus é in a fhear mharbhuig gobán caora, agus d'fheann sé í. Cuir sé an mac
    AT0875: The Clever Peasant Girl
    Tomás Ó Cearbhall