Scoil: An Gleann Mór (uimhir rolla 11748)

An Gleann Mór, Co. Chiarraí
Máire T. Ní Chonaill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Deineann a lán daoine fós a steaimpí nuair a bhíonn na prátaí go fluaírseach san Gheimhreadh. Ní bhíodh aon chroch acu fadó ach píosa iarainn ag síneadh ó bharra an t-simné. Cuirtí cros ar bharra gach císte in onoír Naomh Brígdhe mar gach císte a dhein sí bhí cros an deintí sághas eile císte leis fadó, ní cuirtí aon bhlátach ionnta ach uisce beuebhigh? “bocstí buidhe” nó “cáidí” a ghlaoidhtí air cé nach bhfuíl aon tor ag na daoine air anois tá sé níos fearr agus níos sláinteamhala ná an t¬-arán atá acu. Bhíodh na daoine fadó ana láidir agus sláintemhail agus bíodh na fiacla ana mhaith aca.
    Bárr Spuncáin ní tráchtfainn coidhche air baile mór árd é is é lán de dhaoine meileann siad go garbh é is bíonn leacach na croidhe istig.
    Is bíonn cluig ar a gcarball ar fead leat den oidhche
    1. táirgí