Scoil: Lóthar (uimhir rolla 10045)

An Lóthar, Co. Chiarraí
B. Ní Mheidhre

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    nuair a bheadh sé bácálta, ach feuch gur ith na seandaoiní é - fé mar a deirtear "blais an bíadh agus tiocfadh dúil agat ann." Deanfhidís "stampie" as prátaí. Deintí na prátaí do nígh agus an chroiceann do bhaint díobh, agus íad do sgríobadh. Caití na prátaí sgríobadh isteach i málín deas glan, beirtí aran málín annsan, agus beadh duine og casadh deiseal agus an duine eile ag casadh túathal, go dtí go mbeadh an uisge go léir sgagtha agus an bíad (na prátaí) a bhíonn fághtha deintí ciste "stampie" de meagastar gráine plúr tríd agus deintí é bácál ar an grideal. Seo seana rann i dtaobh "stampie".
    "Raithneach a bheann bhocht sampie agus ím air,
    Is beidh sé na ciste againn mar a bhí ar ár sínnsear,