Scoil: Lóthar (uimhir rolla 10045)

An Lóthar, Co. Chiarraí
B. Ní Mheidhre

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    fós é nú cuirtí adhbhar seóraí tríd na chéile dho agus is é dhéanadh talamh slán dos na haon bréag ríámh díobh; an tamadan bocht símplídhe. Oidhche amháin do beartuigheadar i dteannta go dtabgarfidís cuire do Seana-Cháitín Thaidgh teacht leo agus na cártaí do léigheadh so Aongus cun go mbeadh fhios aige cad é an saghas saoghal a bhí roimis. Tháinig Cáit anuas go tig Peats Mhuiris agus istig róimpi do bhí an scate go léir bailighthe agus íad ag ogrí síos i leabhar gach rud go gcaithfeadh Cháitin Thadg d'ínnsint don gréasaidhe nuair a bheadh sí ag leogaint uirthi bheith ag Deigeadh na cártaí dhó. Nuair a bhí gach rud sgríbhte aca agus curtha le chéile go maith agus go crúinn do thosnuigeadar ar é mhúineadh do Cáitín i bh'fuirm