Scoil: Seana-Caiseal (uimhir rolla 16745)

Seanchaiseal, Co. Chiarraí
Máire, Bean Uí Fhoghludha

Ar an leathanach seo

1. Nil aon sean crois sa ceanntar seo. Ta tri gollain ann ceann acu in Doireairioch ceann eile in Gortreilig agus an ceann eile i gCuas. Nil aon cloch sa ceanntar go bfhuil scribhinni no ornaidi do shaghas eigin ortha. Ta clocha san ait go bhfhuil marcanna ortha. Nil aon cearcail cloch san ait. Ta charn cloch san ait i gcuimhne ar duine eigin do cailleadh amuig. Nuair a caitheann duine cloch isteach sa charn mar sin deir se beanacht De le h-anamna na marbh. An gollan ata i gCuas ta se ceithre troig go leath ar aoirde agus dha troig ar leitheadh. Ta se i lar na pairce.
    Criostoir Ó Broin