Scoil: Curraichín (B.) (uimhir rolla 15978)

An Curraichín, Co. Chiarraí
Seán Ó Scothlaoich

Ar an leathanach seo

1. Tá an dá áit in aice le Suidhe Finn. Chuaidh buachaillí bána ann fadó. Bhí eagla croidhe ortha go mbéarfadh na póiléas ortha. Chualaidh na póíléas go rabhadar i bhfolach. Cuireadar fios ar an tairm dearg go dtí Tráighlí. Nuair a chualaidh na buachaillí bana ag teacht iad Bhíodar ar barra an Cuimhín i bfolach. Nuair a chonnacadar iad anoir cun. Droicéad Cárrthaighe thiomaineadar leo ó barra an Cuimhín anuas le fanaidh. Cheapadar ná beadh aon mhoill ortha dul go Faill a leamhain treasna an locha. Thanadar go léim na bhfear ar barra na faille, bhí an corcan ag duine aca a thabhairt cun biad a bheiriú dó féin leimeadar ó barra na faille isteach sa locj. An fear go raibh an corcán aige ní raibh sé abhalta dul chómh fada
    Suí Finn, Co. Chiarraí
    Donnchadh Ó Séaghdha