Scoil: Curraichín (B.) (uimhir rolla 15978)

An Curraichín, Co. Chiarraí
Seán Ó Scothlaoich

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sé meitheal gadaidhe ag teacht cun an thíghe. Do caith sé an mala plúir taobh istig d'en claidhe agus do rith sé abhaile chun an mhic. Nuair a chonnaic an mach a áthair ag teact do rith se dó. Bhí sé ag gol mar ní raibh aon rud le n-ithe aige.
    Eoin Breathnac a b'ainm don fhear agus Seán an ainm a bhí ar a mhach
  2. Do bhí seana bhean ann fadó agus bhí aon mac amhain aici agus sé an ainm a bhí ar an mac ná Seán. Do bhí Seán ana amadánach agus gach maidin rug an seanabhean ar an dtlúth agus chuir sí Seán bocht amach ar an gcnoch ag aoidhreacht gabhar. Maidin amháin do chuir sí Seán bhocht amach agus do bhí sé ag aoidhreacht na n-gabhar agus shuidh sé síos in aice cloiche. D'iompaig sé an cloch Cad a bhí sé ach carn óir. Do rith Seán abhaile agus d'innis sé a sgeal don seana bhean. Do chuir an seana aprún uirthi
    AT1600: The Fool as Murderer
    Seán Ó Piogóid