Scoil: Scoil na mBráthar, Cathair Saidhbhín (uimhir rolla 16702)

Cathair Saidhbhín, Co. Chiarraí
An Br. B. L. Mac Eoin

1. An Seanriogh agus a thriúr mach
    Bhí Seanríog sa domhan thoir uair amháin agus bhí triúr mach aige. Thug sé gean a chroidhe dóibh. Bhíodar mar shompla ag an bpobal uile idir uasal agus íseal. Easaontas ná achran[n] ní raibh eatórra riamh. Ní buan aon rud sa t-saoghal seó. Aon lá déirigh achrann eatorra agus níl fhios ag aoinne cad a tharladh eatorra mar níor scríobhad stair na tíre sin. Do ghlac an Seanríogh ortha agus dúbhairt sé leó muna ngéillidís do féin chuirfeadh sé as an ríogacht iad agus ní thiubhradh sé ach scilling an dúine dóibh agus chuirfeadh sé cibé saigdiúiri ba ghá[dh] ar téorainn a ríoghachta agus sé an bás a gheóbhf[adh] aoinne a fhilleadh tharnais. Ach dúbhairt an mach ba shine agus dúbhairt an beirt eile leis ná géilli[dís] dó. Chuaidh an sceal amhach gur raibh an triúr mach ag imteacht as an ríoghacht. Tháinig na daoine móra ach bhí an Seanriogh ceanndána agus
    AT0654: The Three Brothers
    Pádraig Ó Cobhthaigh