Scoil: Doire Clathach (uimhir rolla 11931)

Doire Clochach Uachtarach, Co. Chorcaí
Éamonn Mac Firbisigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Fadó bhí sean-mhinistéar n-a chómhnuidhe san áit comhgarach don teampall agus bhí sé bachac Gach tráthnóna Dómhnaig thagadh se go dtí an ait cun paidreacha a rádh ar son an phobail agus cun iad a chur ar bóthar a leasa dar leis féin
    Nuair ná raibh an siubhal go maith aige bíodh buachaill aimsire inéinfeact leis i gcómhnuide agus Caitilicaig a beadh é. Níor taithn an post seo leis ar aon chor mar bfearr leis bheith imeasg a comráide féin. Acht ni raibh dul as aige agus sa deireadh cuimhnig sé ar plean cun sgannradh a cur ar ministéar i dtreo is go n-eireóchadh sé as na paidreacha.
    Oidhce Shathairn chuaidh sé amac nuair abhí gac duine san mbaile n-a gcodlad agus ghoid se dá caoirig. Do mhairib sé iad agus tóg sé an da [?] leis isteach san dteampall agus chroc se iad os cionn na h-áite 'na mbíodh an ministéar ag paidireóireacht.
    Tráthnóna Domhnaig mar ba gnáthach do threóruig sé an bachac fé dhéin an [?] agus nior leig sé aon nidh air. Acht nuair a chonnaic an Ministéar na rudaí bána istig agus iad ag luasgadh thug sé leim as a chabhail agus amach an [?] leis
    Seán Ó Súilleabháin
    Dómhnall Ó Drisceóil