Scoil: Doire Clathach (uimhir rolla 11931)

Doire Clochach Uachtarach, Co. Chorcaí
Éamonn Mac Firbisigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    a dhroma istig san áth agus chaith sé thair n-ais ar Dhiarmuid, agus do rug sé ar bolg air agus do stol sé é go léir. Do thóg sé a chlaideamh agus é sínte ar an móinteán agus do bhuail sé an fiadh chura agus do sgriob sé an ceann de.
    Bhí sé féin in udacht bháis annsan agus do bhí leigheas ag Fionn a dtugadh sé trí basa d'uisge teoran air. Níor thaithn sé le Fionn é chur cun bháis in aon chor agus dimthg sé agus thug sé dá bas don uisge leis cun é leigheas agus bhí sé ag teacht leis an triú bas nuair a labhair Conán Maol agus dubhairt sé. 'Dar mo dhá lámh dhuit a Fhinn is maith a dion ag basaibh Cucóil é. Do chaith Fionn uaidh an triú bas agus do cailleadh Diarmuid.
  2. Bhí feirmeóir darb ainm Mícheál Ó Drisceól n'-a chómhnuidhe i Leathana in aice Dromdháliag agus bhí a bhean an diadhuigthe agus an naomhtha. Thárla gur chaill Mícheál laogh breágh uair agus taréis alán cuardaigh fuair sé é báidhte. D'innis sé dá mhnaoí gur chaill se an laogh agus sé rud a dubhairt sí ná
    Pray to St. Anthony Michael and the calf will be found.
    Pray to the devil ma'am says Michael the calf is drowned.