Scoil: Bárdínse (uimhir rolla 12399)

Barr Duínse, Co. Chorcaí
Cáit, Bean Uí Riórdáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    raibh Seán Bán Gabha ná an tóir ós a chionn. Níor airigh sé riamh trácht thairis, acht do buaileadh isteach ina aigne gur bitheamhnach Seán Bán Gabha, agus go dtiocfadh sé chun é riobáil. Bhun bheith olamh na chómhair do bhailigh sé le chéile a chuid airgid. Chuir sé poll tráthair i mbloc giúise a bhí amuich sa chlós. Isteach sa pholl so do chuir sé na ginithe agus chomáin cipín go daingean lasmuich dhíobh. "Seadh," ar seisean ní baoghal go bhfaighidh Seán Bán Gabha anois iad pé sórd bitheamhnaigh é. Nuair a chuaidh an cníopaire a chodhladh an oidhche sin do thosnuigh an clagar fé mar a sgaoilfí
      1. daoine
    Diarmuid Ó Laoghaire