Scoil: Bárdínse (uimhir rolla 12399)

Barr Duínse, Co. Chorcaí
Cáit, Bean Uí Riórdáin

Ar an leathanach seo

1. Tuairim is céad bliadhain ó shoin do bhí fear óg i mball éigin i lár na tíre go raibh cleamhnas déanta ag á mhuintir do le cailín áirighthe nár thaitn leis. An lá roim an bpósagh duairt sé ná pósfadh sé dóibh í agus go n-imtheóchadh sé go Sasana uatha. Ní raibh sé riamh ar sgoil agus san áit na raibh cómhnuidhe air ní raibh uisge níos mó ná abha no loch le feisgint. Nuair a srois sé an cuan mar a raibh an bád mór, cun dul go Sasana, chuir an fairrge uarbhás air, "Cá bhfuil an port thall" ar seisean "Cá bhfuil an port thall" "Raghad abhaile agus pósfad Meáig."
    Cáit Ní Bhuachalla