School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Do bhí buachail ann uair agus bhí sé ana bhocht. Do fuair a athair bás nuair a bhí an buachail ach ceithre bliadna, lá amháin bhí an buachail ag dul amach ag siubhal agus nuair a bhí sé tímpeall dá míle ón dtig d'airigh sé rud éigin ag deanamh fothrom dtaobh istig don claidhe, agus tic tac air suibhal aige.
    Do cuaidh sé anonn go dtí an claidhe agus d'fheac sé isteach agus connaich sé firín beag istig ag deanamh bróga, níon dhein an buachail aon fhothrom, agus nuair a bhí an bróg sin deanta aige, do thóg an firín cúig píosa óir amach agus ubh óir.
    D'fhan an buachail ag feachaint air, agus i gcionn tamaill do shnap an buachail an t-ubh óir, do scread an firín agus dubhairt sé leis "an t-ubh óir a fhágaint na dhiaidh, agus go dtabhafhad sé píosa
    AT0567: The Magic Bird‑Heart
    Siobhán Ní Thuama