Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Tamall mór ó shoin do bhí fear ann agus do bhí sé pósta agus do bhí beirt inghean aige.
    Do bhí tig eile thímpeall leath mhíle uatha agus do bhí buachaill óg na chómhnuidhe ann agus Seán mor ab' ainim do. Do bhí an buachaill ag faire ar duine de's na chailíní agus níor thaith san in-aon-chor leis an t-Athair.
    Oidhche amháin do tháinig fear go tig na cailiní ag sgoruidheacht agus dubhairt le duine de's na cailiní fo ndéanfhad sé cleamhnas dí dá dthéigead sí ag obair cúige ar feadh bliadna.
    Dubhairt an -t-Athair go dtabharfadh sé do í ach í do thabhairt thar-nais cúige tar-eis blian agus go gcaithead sé dathad púnt a thabhairt do féin. Maidin lár na mháireach do chuaidh an cailín cúige agus tar éis blian do tainig sí agus dathad púnt aice.