Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Do bhí fear 'na chómhnuidhe imBéal-átha-an-Ghaorthaidh tímpeall dhá chéad bliadhain ó shoin.
    Do bhí sé pósta agus do bhí inghean acu. Nuair a bhí an inghean ceithre mbliadhain déag do chuireadh ag obair go dtí feirmeóir í
    Do bhí sí ag an feirmeóir ar feadh trí mhí. Lá amháin dubhairt sí leis an Máighistir go raghadh sí abhaile chun a Máthair agus a h-Athar d'feisgint.
    "Ó ní raghaid tú abhaile anois go dtí go dtiocfhaidh an oidhche" arsan feirmeóir "tá go maith arsan chailín" agus thosnuig sí ag obair airís.
    Nuair a tháinig an oidhche do chuaidh an cailín abhaile agus do bhí an t-slíghe ana fhada agus do bhí an oidhche ana dhorcha leis.
    Do bhí eagla uirthe roimis na