Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

aige do fuair sé bás.
    Do bhí na daoine go léir ana bhrónach 'na dhiaidh ansan cé gur thaithn an Rígh óg go maith leo. 'Seadh, do bhí an aimsear ag imteacht agus do bhí an Rígh ag fás suas.
    Nuair abhí sé fiche bliadhain d'aois dubhairt Seán leis go gcaitfeadh sé é a thabhairt timcheall an Rígh-Teaghlaig go léir agus gach aon áit a thaisbeaint do mar go raibh sé in aois anois agus ar aon-chuma gur cuir a athair mar cumaoín air féin é a dhéanamh an lá a cailleadh é agus gur ceart gach guidhe a iarrfadh duine agus é ag fagháil bháis a dhéanamh.
    Do thóg Seán timcheall an phaláis go léir agus do thaisbeáin sé gach aon áit do ach amháin an seomra san.
    Do thug an Rígh óg fé ndeara nách raibh sé 'á thógaint isteach san seomra san in-aon-chor é.
    Dubhairt sé le Seán é ach dubhairt Seán leis go ndubhairt a athair leis gan dul isteach ann ach b'éigin do Sheán an doras a osgailt do.
    Cáit Ní Shúileabháin
    Bean Sheáin Uí Luasaigh