Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

Ar an leathanach seo

1. Do bhí bean bocht ina cómhnuidhe ins an paróiste seo fadó agus do bhí aon mhac amháin aici. Do bhíodar ana bhocht agus fraoch abhí mar dhíon ar an dtíghe aca. Do bhíodar chomh bocht san gach aon oidhche do théigheadh Seán amach ag sgoruidheacht agus uaireannta do bhíodh sé ana dhéanach nuair abhíodh sé ag teacht abhaile. Aon oidhche amháin do bhí sé amuich ag sgoruidheacht mar ba gnáth agus do bhí sé a h-aon a chlog nó mar sin nuair abhí sé ag teacht abhaile.
    Do bhí cómhgar ag dul ó'n mbóthar go dtí athig agus dá raghadh sé tríd an comhgar do chaithfeadh sé dul thar leasa. Dubhairt sé leis féin go raghadh sé an cómhgar ar aon chuma.
    Do chamáin sé leis tríd an chomhgar agus do thosnuig sé ag amhrán do féin Nuair abhí sé ag gabháil thar an
    Cáit Ní Shúileabháin
    Baile Mhic Íre, Co. Chorcaí