Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

Ar an leathanach seo

1. Bhí rígh ann cúplá céad bhlian ó shoin agus do bhí beirt mhach aighe agus do bhí aon inghean amháin aighe agus an ainm a bhí ortha na Padruigh Séan agus Máire agus do bhí Máire go gleóidhte agus do bhí slaitín draoidheachta aighe leis
    Do bhíodh Máire ag fiadhach gach lá agus togfadh sí an slaitín draoidheachta leí agus agus marbhóchadh sí alán rudaí leis.
    Do bhí fear na cómhnuidhe le h-ais an rígh righ agus fear breagh áluinn é leis agus do thuith thuith i ngrádh le Máire agus nuair airg an rígh é do bhí sé air buille níor thaithn sé leis in aon chor agus dhubhairt sé níl sé saidhbhir a dhóithin dhom in aon-chor.
    Lá amháin do bhí an fear a bhí ag gradh leí ingean an righ agus do casadh an rígh leis ní raibh fhios ag an fear in aon-chor cad a dhearfadh sé agus dubhairt sé leis féin ná raghadh sé thar clainn agus dubhart an rígh leis an bfuileann tú cun mo inghean do phosadh
    Bríghid Ní Iarfhlaithe
    P. Ó Luasaig