Scoil: Barrlinn

Inse an Airchinn, Co. Chorcaí
Máire Ní Chruadhlaoich

1. (gan teideal) (ar lean)

Tá cnoc inaice le Béal-an-Dá-Cab i ndeisceart Corcaighe agus céad blian ó shoin nó mar sin, do chómhnuig fear bocht i mbotháinín inaice carraige ar thaobh an chnuic.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    Éirinn. Nuair a bheadh san aige féin, go mbeadh a bheannacht acu, agus gach blúire dá shaibhreas
    Annsan d'aontuigheadh go gcuirfí teachtaire go h-Éirinn, féuchaint an raibh an Tighearna Mt Kid ann indáiríribh, nó cad é an saghas é. Cara don fhear óg a b'eadh an teachtaire "macánta" do toghadh, agus d'innis sé do an fhirinne i dtaobh a athar. "Agus" ar seisean "má tugann tú deagh sgéal abhaile annso leat ní deanfar aon díogbháil d'aoinne agus deanfaidh mise fear saidhbhir díot"
    "Leig dom-sa é" arsan teachtaire macánta agus nuair do socruigheadh an sgéal mar sin, chuaidh sé go h-Éirinn agus go Béál-an-Dá-Cab; agus go déidéanach tráthnóna amháin, chuaidh sé amac go "Mount Kid" i gcárr clíathánach, buidéal fuisgí 'na phóca aige, agus roinnt airgid leis don sean-thighearna ón a mhac thall in America.
    Nuair a bhí sé ag siubhal aníos cun an bhotháin bhí an ghealach ag eirighe agus leis an solus san chonnaic sé na gabhair go léir ar bhárr na carraige, agus na h-adharca in-áirde acu, agus iad ag féucaint mar gárda fá airm, ar an mbothán. Ní fheacha sé riamh radharch mar é, agus d'fhan sé ibhfad ag féuchaint Bhí leath-eagla air leis dul níos fuide.
    Pé sgéal é, chuaidh sé isteach, sa deire, sa bhothán
    AT1455: The Hard‑hearted Fiancée
    Séamus Mac Coitir
    80
    Gairm bheatha
    Saor cloiche (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)
    Doire na Fuinseann, Co. Chorcaí