Scoil: Barrlinn

Inse an Airchinn, Co. Chorcaí
Máire Ní Chruadhlaoich

1. (gan teideal) (ar lean)

Tá cnoc inaice le Béal-an-Dá-Cab i ndeisceart Corcaighe agus céad blian ó shoin nó mar sin, do chómhnuig fear bocht i mbotháinín inaice carraige ar thaobh an chnuic.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    Bhí an sean-duine istig ag ithe a shúipéir, é 'na shuidhe ar an úrlár ós cómhar teineadh bhreagh mhóna, é ag ithe prátaí as sgitheóg a bhí ar an úrlar inaice leis, crúisgín de bhainne gabhar taobh leis, agus, i bhfó-cupán 'na láimh bainne agus salann. Sé an solus a bhí aige ná sgiotacán guimhaise [?]
    Chuir sé fáilte roimh an strannsaer. Bhí áthas air nuair fuair sé sgéala ón a mhac in America agus nuair a fuair sé an fuisgí agus go mór mór nuair a fuair sé an t-airgead.
    Tar éis tamaillín agus nuair a bhí braon ólta acu agus mar sin de, d'imthig an fear iasachta abaile go h-America leis féin.
    "Bhuel", arsan duine uasal thall "An bhfacha tú an Tíghearna Mt Kid?
    "Chonnach, Thugas-sa cuairt ar a thig, agus bhí gárda cómh mór san, mór thímcheall an tighe, agus iad ag feuchaint cómh neamh-spleádhach, cómh ceann dána san, go raibh leath-eagla orm dul isteach in aon chor. Bheul, ní féidir liom a mhíniú i gceart duit an uaisleacht agus an neamh-spleadhachas a bhí ag baint leis an áit, Acht deirim-sa an méid seo. - an coinnleóir amháin a bhí in usáid aige ag an dinnéar, ní thabharfadh sé duit é, ar a bhfuil agat sa domhan".
    "Ó, deanfaidh san, deanfaidh san" arsan duine
    AT1455: The Hard‑hearted Fiancée
    Séamus Mac Coitir
    80
    Gairm bheatha
    Saor cloiche (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)
    Doire na Fuinseann, Co. Chorcaí