School: Pádraig Naofa, Droichead Banndan

Droichead na Bandan, Co. Chorcaí
Pádraig Ó Faoláin

1. Comhnuighim i gCloch Mac Siomón. Áit ana-mhór iseadh é. Tá an scoil suidhte san áit chéadna. Tá Cnocán Riaic ar an dtaobh theas de Chloc mac Siomón, Cluain Ciúl ar an dtaobh thiar de, Cúl Fada ar an dtaobh thuaid de agus Cloichín an Bhodaigh ar an dtaobh thoir de. Tá sruith idir Cloch Mac Siomón agus An Goile. Tá Ábha na Banndan idir Cloichín an Bhodaig agus Cill Bheag. Tá Cloch Mac Siomón suidthe ar an dtaobh shoir de'n Ghail. Tá Cloch Mac Simón suidhte insan barúntacht de Cáirbre Shoir an barúntacht is mo in Éirinn. Sgarrann sruth no bóthar Puiblí Fearrann amhain ó Fearann eile. Is ceart do gach garsún ainmneacha na bfearrann tímcheall Droichid na Banndan a bhailiú agus brígh gach ceann aca a dhéanamh amach. Nuair a bhím ag dul ar scoil gach maidin ní théigim acht trid fearrann amháin agus 'sé sin Cloch Mac Simón. Fearrann cuibhseach mór iseadh é. Tá timcheall céad fearrann in gach barúntacht. Tá ainm gach fearrann ana aosta.