Scoil: Carraig na bhFear (C.) (uimhir rolla 14042)

Carraig na bhFear, Co. Chorcaí
Cáit Ní Riagáin

Ar an leathanach seo

1. Do bhí muinntir O Chaoimh ag rialiu na h-áite seo uair. I n-aimsear Cromail do cuireadh ar a dtaltaí iad agus dubhradar leo "dul go ifrinn no go Connacht."
    Do bhí Art pósta agus do chuaidh a bhean agus a chlann go Connacht, ach d'fhan é féin ins na sléibte, agus bhíodh sé ag robáil ós na Sasanaigh. Do bhí capall aige, agus nuair a bhí na Sasanaigh ag dul ó gCorcaig go Mág-Ealla, do chuireadh sé (Art) stop leo, ach do bhí ortha gach a raibh acu do thabáirt dó.
    Tar-éis tamaill fada do gortuigheadh é, agus nuair a bhí sé ag fágháil bháis, do tháinig an sagart cuige agus dubhairt sé leis, airaí a dheanamh.
    Dubhairt Art nach n-déanfadh sé é, mar níor dhein sé aon rud ar as an slighe, agus nár goid sé aon rud ó aoinne ach ós na daoine do ghoid uaidh. Dubhairt an sagart leis, go raghadh sé go