Scoil: Baile Choitín (C.) (uimhir rolla 16110)

Baile Choitín, Co. Chorcaí
Caitlín Ní Rignigh

Ar an leathanach seo

1. Cuireann na feirmeóirí go léir prátaí ar an bhfeirm, gach bhlían. Síad na fir a ullmhuigheann an talamh ina gcóir. Cuirtear leasú ar an dtalamh roimhré acht dá mbeadh piastí ins an dtalamh is aoileach a cuirtear air. Feamnach agus leasú ó mhacha na feirme a cuirtear ar an dtalamh de gnáth acht uaireannta cuirtear "guano" ar an dtalamh.
    Is i ndrilleanna a cuirtear síol na bprátaí. Le céachta a deintear na drilleanna. Usáideadh ceáchtaí d'adhmaid roinnt blian ó shoin. Ní úsáidtear anois íad mar tá ceáctaí iarainn acu. Ní deintear na rámhainní im cheanntair acht ceannuíghtear i gCorcaig iad. Gearrtar na síol praí agus deintear sciolláin diobh. Ní folair súíl abheith i ngach sciollán. Núair abhíonn síad ag cur na bprátaí bíonn buicéid in a láimh clé agus bíonn síad ag cur na síol le na lamha dheas.
    Teangacha