Scoil: Baile Choitín (C.) (uimhir rolla 16110)

Baile Choitín, Co. Chorcaí
Caitlín Ní Rignigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Dúntar na drilleanna leis an gcéact. Acht cupla blían ó soin is amhlaidh abheadh mala ar nós aprún mór thímcheall ortha agus bíonn mála sáídhte tar a gualainn acu agus na sciolláin ionnta. Ní cabhruigheann na comhursain le céile ag cur na bprátaí. Cuirtear áithcré suas ortha núair abhíonn na gais ós cionn na talmhan. Annsan deintear íad do sprayáil i gcoinnibh an duibh. Úaireannta cuirtear ar stór i lochta iad agus uaireannta eile tugtar isteach ins iothlainn iad.
    Baintear na prátaí insan bFóghmhar agus fágtar ins na puill i rith an Geimhridh íad. Ní úsáidtí íad cun starch do dhéanamh. Falcaire a tughtar ar na prátaí ná tagann ós cionn na talmhan agus crocáin a tugtar air na prátaí beaga. Cuirtear alán de saghas prátaí "Aranbanners" "Britishqueens" "Perkpinks" "Aranchiefs" agus "Beauties."
    Teangacha