Scoil: Baile Choitín (C.) (uimhir rolla 16110)

Baile Choitín, Co. Chorcaí
Caitlín Ní Rignigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    'Siad na foghlaeiridhthe (?) a teigeann ag fiadach ins na portaig cun géim le gunnaí agus madraí. 'Se an fáth go mbionn na madraí acú, na, cun na eanlaithe do rúagadh amach as an féar agus annsan nuair a bionn na eanlaithe ins an spéir sgaoileann na foghaeiridhthe pileár in-a ndiaidh. Uaireannta siad cuid maith féin. Téígheann póitréirithe ag lorg ainmidte nó eanlaithe do breith i dtalamh airigte is t-oidce agus annsan cuirtear píonos nó fineál orta.
    'Siad ná tráthanna áirighthe a téígheann siad ag fiadhach ná Dia Domhnaig La le' Stiobáin agus na féílí eile ó Meadhon Fóghmhar gó Máirt. Teigheann siad ag fiadach ins na bánta agus ins na coillte agus ins na aiteanna úaigneac.
    Im ceanntair fein is ód iascaireacht a deineann an cuid is mó des na daoine a slige-beatha. Is i mbáid deanta d'adhmad a deinteann siad an iascaireacht. Is le seólta a tiomaintear cuid díobh agus le inneal a gluaiseann cuid eile díobh. Bíonn alan líonta diffridheaca acu ie. (?) lionta macréíl, líonta bradaín, líonta scadaín agus líonta pollóg. Nuair a théigheann na h-iascairí ag iascaireacht bíonn éolas maith acu ar leabhthaca