School: Scoil na mBráthar

Tiobraid Árann, Co. Thiobraid Árann
An Br. C.B. Ó Cuinn

1. (continued from previous page)
    crann sailighe ag fás timcheall na h-áite san fadó. Ba san áit sin do troid Brian Bórú i gcoinnibh na n-Danar agus i gcoinnibh Eoghanthacht Deas-Mhumhan 967.

Bóthar Dóighte
    Bóthar atá in aice Sulcóide. Is mar seo do fritheadh an ainm sin:- In aimsir Chromail bhí scata saighdiúirí ag gabháil tré'n áit. Do dhóghadar gach tigh dhá raibh ag an mbóthar seo. Uaidh sin amach, tugadh an Bóthar Dóighte air.

Móin Mhór
    Ceanntar in aice Sulcóide. Áit bhog seadh é, sin fé ndear - Móin. Tá áit eile cómhgarach do ar a dtugtar Móin Árd agus chun iad d'aithin thar a chéile tugtar an Móin Mhór ar an áit seo.

Bóthar Truimh
    Bóthar é seo in aice Sulcóide. Bhí a lán Crann Truim ag fás ar gach taobh de'n bhóthar. Uaidh sin, tháinig a ainm Bóthar Truimh