School: Tiobraid Árann (B.) (roll number 1285)

Tiobraid Árann, Co. Thiobraid Árann
Mícheál Ó Floinn

De réir cuid des na seandaoine sa bhaile seo agoinn, seo mar a lugadh Tiobrad Seann mar ainm ar an áit.
    Beirt féar, abhí ag déanamh tobair le Rainn nhaar dothaínig náomh éigin (Deir cuid aca gurb é Naomh Padraig Feín é & é ag gabhail o geaiseal go h-emlaighe) an treó do labhair sé i Dhfiafruig sé dhiobh dé cuis go rabhadar ag obair chomh dian san. Dubhairt na fir go raibh ortha uisce d'faghailt & ce go rabhadar ag gabail dhoín abhair ar and icheall ag fead abhfad ni Fheachadar aon rian d'uisce ag teact anios.
    Labhair an naomh daibh dTaobh an chreidhimh fior & tacus é a beith. mhuinaughthe aige doibh d'fárradar air iad do bháisdú. Annsan thog se an do rainn abhí ag na fearaib - cuir sé os cion an fhuill iad ibhfuireann croise i madhem, dheirg an iusge go tapaid i rith se mor thimceall na háite as an dtobar. Cuir na daoine
    "Tobar-an-dha-Ram" mar ainimn ar an áit, Nach deas an sgeal e sin?
    Micheál Ó Floinn