Scoil: Leitir Uí Cheallaigh, Sráid na Cathrach (uimhir rolla 9229)

Letterkelly, Co. an Chláir
Seosamh Mac Dáibhid

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    agus do thuit a codhladh uirthí. Nuair a dhúisigh sí bhí an oidhche tuitthe. Tháinig an fear óg breágh uasal isteach, agus dubhairt léi, "Is mise an choileach úd do leanas indiu, agus bhímim coileach sa ló, agus im fhear san oidhche. Má's maith leat mé is mian liom thú pósadh. Dubhairt sí go bpósfadh sí é, agus do phósadar a céile annsan, agus chuadar na gcodladh. Ar maidin lá ar na bhárach sul d'éirig an ghrian, thaisbeán se dha mhnaoi a chuid óír go léir, agus tar-éis sin dubhairt sé léi feuchaint na timcheall agus in ionadh an bhótháinín, sé chonnaich sí palás breagh áluinn. Annsan thug sé eochair gach seómra ins an bpalás dhí acht bhí aon tseómra amháin agus do coisg sé í ar dhul isteach ann in aon chor. Thug sé eocair an tseomra seó dhí idteannta na n-eocracaibh eile. Dhéin sé coileach de féin tar-éis sin, agus d'imthig sé amach. Chuaidh an bhean ar fud an tighe agus chuaidh sé isteach gach seómra dá raibh ann go dtáinig sí go dtí an tseomra speiseálta úd. Stad sí ar feadh tamaill, agus bhí a machtnamh léi féin, agus mo léan guirt, d'osgail sí an doras faoi dheireadh, agus chuir sí cos isteach thar tháirsig. D'fhéach sí