Scoil: Eidhneadh, Inis (uimhir rolla 14622)

Eidhneach, Co. an Chláir
Ss. Mac Gearachaigh

Bhán agus siubhlóir ársa dob eadh é.Bhí sainnt mhór aige chun éisg agus la amháin chualaidh sé go raibh iascana ag díol go flúirseach ininis agus dubhairt sé leis féin go raghadh sé ann fé dhéin cuid díobh .Nuair a shrois se Baile beag nah-Eidheanaighe fuair sé amach go raibh capall agus cárr le Mícheál ÓLeadrán ag dul go h-Inis chomh maith.Capall an-mhaith ar an mbóthar dob eadh an capall céadhna agus théigheadh sé go hInis ó Eidhneach i gceathramhadh uaire an chluig agus 'sé an fhad atá annsan ná naoi míle agus ceathramhadh.Dubhairt Ó Loch lannaigh go mbéadh sé in Inis roimhe ,agus do thosnuigheadar an t-am chéadna .Is dócha nár imthigh Ó Lochlannaigh an bóthar ach ,ach 'se rud a bhí á dhéanamh nuair a shrois an capall an baile mór ná ag ithe an dára íasc.
    Máire Ní Éigeartaigh
    An Machaire, Co. an Chláir