Scoil: Aill Bhéil an Tulaigh

Aill na Tulach, Co. an Chláir
Máire Ní Chatháin

1. Sgéal
    Uair amháin bhí buachaill óg agus a mháthair in a gcomnaidhe i dtig beag ins an áit seo. Ní raibh le díol aca acht aon ghabhar amháin. Lá amháin do chuaidh an buachaill chun an gabhar do dhíól ag an aonach. D'fhiafruigh sé dá mhathair cé'n luach a bheadh air a fhághail ar an ngabhar. "An pinghinn is aoirde ag an aonach" arsa an bean.
    Chuaidh an buachaill go dtí an aonach agus do chas fear air. D'fhiafruigh an fear de cad a bhí á iarraidh aige ar an ngabhar. An "pinginn is aoirde ag an aonach" arsa an buachaill. Fuair an fear pinginn agus do chuir se ar bhárr a bhata e. "Anois" ar seisean "seo é an pinginn is aoidre ag an aonach." Thug an buachaill an gabhar dó ar an bpinginn sin. Is beag nár mharbhuigh a mháthair é nuair a chuaidh
    Mairéad Ní Chaoilte
    Máire Bean Uí Chaoilte