School: Aill Bhéil an Tulaigh

Aill na Tulach, Co. an Chláir
Máire Ní Chatháin

1. Pisreóga.
    Oidhche Nodhlag bíonn an doras ar oscailt deirtear go mbíonn Iosa Críost agus Muire ag gabháil thart. Deirtear go dtéigheann gach asal ar a glúainibh ar a dó dhéag a clog Oidhche Nodhlag fé mar dhein an t-asal ins an mhainséar. Nigheann na mná a gcuid gruaige Oidhche Nodhlag i dtreó nach bhfuigheadh siad tinneas i rith na bliadhna. An céad lá de'n bhliadhain nua bíonn ar an fir dul isteach ins na tighthe roimh na mná cun "bliadhain fé mhaise" do rádh leó. Ní bheidh an t-ádh leat má thaghann bean isteach is do thigh an cead lá de'n bhliadhain nua. Ní chaitheann aon duine an luathre amach an céad lá de'n bhliadhain nua mar
    Brighid Ní Chuinn
    Baile Uí Mhathúna, Co. an Chláir