Scoil: Durrow

Darú, Co. Uíbh Fhailí
P. Ó Coinín

1. (An sgéal mar leanas fachta ó'n sgéaluidhe réamhluaidhte)

Oide scoile abeadh Mr. Bowe agus é imbun oibre i gCill Bheagáin. Bhí é feín agus an Cearbhallach ana mhuinnteardha le na céile agus chaithtí aimsear mhór igcuideachtain a céile. Dheineadar margadh le na céile agus do b'ait an margadh é.
    Seo é an connradh.
    Pé duine acu ba thúisge a gheobhadh bás béadh sé de gheasaibh fé teacht go dtí "Sgeach an Ropaire" (The Rogue's Bush) agus teangmhail ann leis an mbeo.
    Ó Cearbhaill ba thúisge d éag. Bhí socair acu, le linn beathadh don mbeirt oidhche áirithe agus uair áirithe na h-oidhche sin casadh ar a céile ag an sgeich úd.
    Labhair (-) le Pádruig Ó Braonáin i gCill Bheagáin. Faigh do charr sa agus tiomán mé go fada le (?) "Sgeach an Ropaire."
    Fan an bhóthair dóibh d'innis an t-oide
    Peadar Ó Cuinn