School: Scoil Mhuire, Na Forbacha (roll number 2386)

Na Forbacha, Co. na Gaillimhe
(ní thugtar ainm)
The Schools’ Collection, Volume 0070C, Page 06_002

The Schools’ Collection, Volume 0070C, Page 06_002

1. (continued from previous page)
    an bhaile ar fad a codhladh. Níor airigheadar aon trioblóid ar fud an bhaile, nó gur eirigheadar ar maidin. Nuair a shíleadar an doras a oscailt le dul ag obair agus i n-diaidh a gcuid beithdhigh, nior fhéád siad an doras a oscailt nó gur cuireadar amach é le na ndruim. Nuair a chuireadar amach é thuit lán an tighe de sneachta isteach. Annsin fuaireadar sluasad a bhí thiar ar an lota agus thartadar an sneachta go ndeárnadar bealach amach sa tsráid. Bhreathnuigheadar thart ach ní raibh teach ar an mbaile le feiceál acht gach teach aca ar nós cnoc sneachta.
    An teach a raibh an seisear mac agus an t-atair ann chuadar ag cuartú a gcuid beithdígh agus a gcuid caoirigh, ach ní raibh amharc le fághail ortha na fios cá rabhadar. Fuaireadar poll cruinn sa sneachta agus chartuigheadar an sneachta timcheall air sin é an áit a raibh an tarbh agus é díth-bheodh,
    1. próisis agus feiniméin
    Pádhraic Ó Nualláin