Scoil: Béal Feirsde / Belfarsad (uimhir rolla 16374)

Béal Feirste, Co. Mhaigh Eo
Prionnsias S. Ó Gallachobhair
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0085C, Leathanach 05_017

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0085C, Leathanach 05_017

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    agus cen ait ar raibh se suidhte agus dubhairt siad go raibh se suidhte i Maigh Mhuilinn agus is e seo an fath ar bhaist siad an t-ainm sin air mar gheall ar go raibh cloch mhor ar a mhullach agus ta an chloc shios i bpoll mhor ar a mhullach agus ta an chloch shios i bpoll mhor ata ar mhullachan an t-sidhe ta claidhe mor th-art air. Ta banc cre ar gach taobh . Dubhairt siad nach raibh crann ar bith thart air. Ni raibh fhios ag duine ar bith aca ce rinne an lios no ce'n fath ar rinneadh e dubhairt siad nach raibh fhios aca sgeal ar bith faoi . Ni raibh fhios aca an raibh baint ar bith ag an tuaithe de danann no ag na lochlannaigh leis an sidhe. Dubhairt siad nach raibh fhios aca ar chur duine ar bith isteach air. Ta go leor soillte le feiceal ann gach oidhche bionn ceol le cluistean ann gach oidhche
    Siobhán Nic Manamon