Scoil: Béal Feirsde / Belfarsad (uimhir rolla 16374)

Béal Feirste, Co. Mhaigh Eo
Prionnsias S. Ó Gallachobhair
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0085C, Leathanach 05_018

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0085C, Leathanach 05_018

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Sidh an Bo Caillte Chuala me na seandaoine ag radh go bhfuil an sidh seo i maigh Mhuilinn Ta cuma chruinn air agus ta claidhe foid? tharth air agus nil crann ar bith thart air Chuala me na daoine ag radh gurbh e an chaoi a fuair se a ainm,mar gheall ar go fuaireadh bho caillte ar mullach an t-sid. Nil cloch ar bith ar a mhullach na nil poll ar bith ann.Dubhairt siad go raibh sgeal ar ag baint leis. Ni raibh fhios aca ce rinne an sidh na ce'n fath ar rinneadh e . Dubhairt siad nach raibh baint ar bith ag na Tuaithe De Deanann no ag na Lochlannaigh leis. Ni raibh fhios aca ar chur duine ar bith isteach air. Dubhairt siad go mbionn go leor soillse le feiceail ann gach oidche agus dubhairt seandaoine liom go raibh se ag teacht abhaile oidhche amhain agus gur culaidh se an cainnt istigh san t-sidh. Cailleadh a inghean
    Siobhán Nic Manamon