Scoil: Sgoil Naoimh Conaill, Na Gleanntaí (uimhir rolla 15467)

Na Gleannta, Co. Dhún na nGall
Cathal Mac Duibhir
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 1051B, Leathanach 18_016

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 1051B, Leathanach 18_016

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    seo an toir ar na catoilecig ar fad. Cuireadh sé fearg ortha ar an taobh eile de’n cuain na Gaeidil a fheiceal af dul an aifrinn gach la. Áit uaigneach coillteach a bhí i gCill lios a Diamhair s-an amh. Is ann do tainig na Gaedhil anois agus cuir scalan ar bun ann. Caithfidh sé gur éirigh se ro-dainnsearach aca ann sin na dfág siad é agus chuaidh amach go Cno na Cleirigh. Ta an chléir mar ain mar an áit go foil. Ann-seo féin ní rabh siad sa bailté. Lean na saigdiuirÍ gallda duine aca agus mha bhuigh siad a chapall ag an “Gearan Bán” ar Bharr Min a’ Bhealaigh. D’imtigh sé fhéin ortha agus an diallaid leis. Bhí na saighdiuirí a cur ro chruaidh air agus b’éigin do an diallaid a chaitheamh uath ar an
    1. am
    Seán Ó Breisláin